Foarte populara printre iubitorii de pasari, datorita coloritului frumos, dar si temperamentului agreabil, cinteza australiana zebrata – Taeniopygia guttata – este o bijuterie a naturii care trebuie respectata si apreciata la adevarata sa valoare. Cinteza australiana zebrata face parte din familia Estrildidae si este originara din Australia, Timor-Leste si Indonezia. Populatii de zebre australiene au fost introduse insa si in SUA, Porto Rico si Portugalia. Se cunosc doua subspecii de cinteze australiene zebrate: Taeniopygia guttata guttata (de dimensiuni mai mici, originara din Timor si Indonezia) si Taeniopygia gutatta castanotis (originara din Australia), aceasta din urma fiind cea mai intalnita in captivitate.
Penajul zebrelor australiene salbatice este majoritar gri, cu dungi albe si negre pe tartita si coada. Lateralele corpului sunt castanii cu pete albe, iar abdomenul si partea de dedesubt a cozii sunt albe. Picioarele sunt galbui-portocalii, ochii sunt rosii, iar de la ochi porneste in jos o dunga neagra, asemanatoare unei lacrimi.
Masculii de zebre australiene se disting vizual foarte usor de femele. Ei au dungi albe si negre pe gat si piept, pete portocalii pe obraji si pene maro pe lateralele corpului. Ambele sexe au ciocul rosu-portocaliu, dar ciocul masculilor este colorat mai puternic decat al femelelor. Totusi, aceste indicii sunt valabile in cazul zebrelor cu un colorit ca al celor din salbaticie. In captivitate s-au obtinut foarte multe varietati de culoare (Gray, Chestnut Flanked White, Fawn, Lightback, Black Cheek, Black Breasted, Florida Fancy, Orange Breasted, Penguin, Pied, Eumo, Agate, Recessive Silver, Black Face, Dominant Silver si multe altele) in cazul unora diferentierea vizuala a sexelor fiind mai greu sau chiar imposibil de realizat.
Cintezele australiene zebrate ating lungimi de 10-12cm, greutati de 10-12g si pot trai in captivitate chiar si peste 10 ani.
Publicat la: 25-11-2008
Distribuie: Tweet